Hoe groot is jouw kans op een beroerte?

Op 12 mei a.s. organiseert CVA-ketenzorg regio Uden-Oss-Veghel weer een informatiemarkt in ziekenhuis Bernhoven in Uden.
Ook zijn onze medewerkers weer te vinden op de markt in Oss. Zij kunnen u alles vertellen over de risicofactoren, het vroegtijdig herkennen van beroertes,
de gevolgen ervan en welke behandelingen er zijn. Nieuw dit jaar is het symposium ‘Wat is NAH/CVA?’.

Van 10.00 tot 14.00 uur kunt u onze medewerkers in ziekenhuis Bernhoven vragen stellen en kunt u diverse tests doen. Op de markt in Oss kunt u terecht tussen 8.30 en 12.30 uur. Ook hebben we diverse folders en handige hulpmiddelen waaruit u praktische informatie kunt aflezen.

Tijdens het symposium hoort u wat de impact is van NAH (niet aangeboren hersenletsel) of CVA (cerebraal vasculair accident ofwel ‘beroerte’) op het leven van de patiënt. Het symposium vindt plaats in ziekenhuis Bernhoven en begint om 19.30 uur (zaal open vanaf 19.00 uur) en duurt tot 22.00 uur. Tijdens dit symposium is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Aanmelden kan via www.bernhoven.nl/nah.

Wat is een beroerte?
Een beroerte (CVA) is de verzamelnaam voor een herseninfarct en een hersenbloeding. Bij een beroerte werkt plotseling een deel van de hersenen niet meer door de afsluiting van een bloedvat of door een bloeding in de hersenen.
Een afsluiting van een bloedvat noemen we een herseninfarct of een TIA. Bij een TIA gaat het om een kortdurende verstopping van een bloedvat. Bij een bloeding in de hersenen spreken we over een hersenbloeding. Aan de buitenkant kun je niet zien of iemand een herseninfarct of een hersenbloeding heeft. Daarom praten we over een beroerte, zolang we de oorzaak niet weten.

Kenmerken van een beroerte zijn: een scheve mond, verlamming van arm of been, blindheid of moeite met praten.